[...] bardzo dobrze, tak dobrze, że przestaje się kontrolować, ile się ich bierze. Fakty wskazują na pewne korzyści związane z umiarkowanym piciem alkoholu (jeden drink dziennie dla kobiet, dwa drinki dziennie dla mężczyzn). Niestety, istnieje także duże ryzyko związane z piciem alkoholu. Badania przeprowadzone w roku 1992 wykazały, że picie alkoholu [...]
Cechą charakterystyczną obydwu jest podobny skład produktów spożywczych w każdym posiłku. Dieta zależnie od typu budowy człowieka, dla którego mają być zastosowane, róznie się jednak gramaturą produktów spożywczych, a co za tym idzie również wzajemnymi proporcjami składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów. Dla typu budowy [...]
[...] czy szkodliwe, najlepiej skonsultować to z właściwym organem, instytucją, a wtedy zyskamy pewność, czy dany suplement czy środek spożywczy faktycznie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Walka z wiatrakami Zadzwoniliśmy do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. - Jeśli jest to specyfik wyprodukowany w Europie, to [...]
[...] ciała. niniejszy artykulik ukazal sie w pismie x-large w jego jesiennym wydaniu na 2007r W obecnym jesiennym numerze naszego pisma proponuję dwie diety masowe, dla dwóch typów budowy ciała. Cechą charakterystyczną obydwu diet jest podobny skład produktów spożywczych w każdym posiłku. Diety zależnie od typu budowy człowieka, dla [...]
[...] składnikiem tkanki mózgowej, a także nośnikiem witamin A, D, E i K. Ponadto tłuszcz ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów oraz zawiera wiele niezbędnych dla organizmu związków regulujących. O wartości tłuszczu świadczy to, jakie kwasy tłuszczowe wchodzą w jego skład. Im więcej zawiera w swoim składzie wielonienasyconych [...]
[...] (cukier) jest w większej ilości wykorzystywana w celu pozyskania energii potrzebnej mięśniom do pracy. Ponadto ruch sprzyja redukcji masy ciała, co ma niebagatelne znaczenie dla uzyskania kontroli nad chorobą. Planując trening, należy jednak pamiętać, że zbyt intensywny wysiłek może prowadzić do hipoglikemii (obniżenia poziomu cukru we krwi), [...]
[...] że jeżeli go się nie spożywa ze smakiem, to ma się wyjątkowo smutne życie na tzw. kulturystycznej jałowej diecie. Mleko i jego przetwory to kopalnia wapnia niezbędnego dla mocnej konstrukcji kośćca. Im więcej wapnia pochodzącego z mleka, tym większa szansa pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej w talii, na biodrach i na brzuchu. Najwyższy [...]
Co to jest synergizm? Takie pytanie często zadają mi czytelnicy. Wszystko, dlatego że często używam terminu „synergizm" w artykułach. Ponieważ wielu czytelników mogło nigdy wcześniej z nim się nie zetknąć, dzisiaj postaram się w prosty sposób wyjaśnić, o co chodzi... Synergizm Synergizm to współdziałanie różnych substancji na organizm, [...]
[...] przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Jednak codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. W celu przywrócenia równowagi i dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz większą ilości pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i magazynowanych w naszym ciele. Przykładem mogą być nasze kości i [...]
[...] czy kapsułki. Na rynku pojawiły się preparaty uzupełniające monomery glikokoniugatów - hydrolizaty kolagenu. Można je nabywać w sklepach ze zdrową żywnością, z odżywkami dla sportowców i zielarniach. Hydrolizaty kolagenu zawierają substancje nie występujące w codziennym pożywieniu, które zapobiegają degradacji - hydroksyaminokwasy oraz [...]
[...] ich zakupu oraz stosowania. Bardzo często odpowiadam na pytania zadawane zwłaszcza przez młodych i niedoświadczonych adeptów ćwiczeń siłowych , dlaczego ceny na pozór dwóch tych samych preparatów , o podobnym składzie i niejednokrotnie o tej samej wadze ale oferowanych przez dwie różne firmy , tak [...]
[...] PRZYJEMNOŚĆ Zjedzenie czegoś słodkiego podnosi poziom tryptofanu we krwi, a aminokwas ten przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. To dlatego po zjedzeniu czegoś słodkiego poprawia ci się humor. POŚPIECH Przygotowywanie zdrowych posiłków wymaga czasu (zakupy, przyrządzanie, gotowanie, mycie naczyń), [...]
[...] talię i uda, a jaki sprawia, że sylwetka staje się masywna. Okazało się np., że znacznie szybciej tracimy na wadze, gdy w ćwiczenia wkładamy wysiłek umiarkowany. I dlatego lekarze mówią, że osoby odchudzające się po serii przysiadów czy wymachów rąk powinny być tylko lekko zasapane. Podnoszenie ciężarów czy forsowny bieg pozostawmy tym, [...]
[...] i wiarą w siebie. Sukcesy traktuje jako coś anturalnego. Jednak ten sam sportowiec w wieku 60 lat już nie ma takich marzeń. Jest sportowym emerytem i co najwyżej ćwiczy dla zdrowia. Nie ma w nim tego ognia, tak wyniosłych marzeń. Więc ty bądź jak on w wieku 18 lat. Bez względu na to ile ich masz. Pozbądź się limitów. 2. Nie żyw urazy. Jeśli [...]
[...] kreatynowe w formie, w jakiej znajdują się one przed spożyciem przed ludzi lub zwierzęta oraz po uaktywnieniu zgodnie z instrukcjami podanymi na etykiecie. Efekty uboczne dla kreatyny tradycyjnej w porównaniu z opatentowaną Kre - Alkalyn WYNIKI TESTÓW KONWERSJI W KREATYNINĘ Uwaga: W przeszłości niektórzy producenci wskazywali na praktyczny [...]
[...] marskość, żółtaczka, stany zapalne, w tym przewlekłe stany zapalne różnego pochodzenia. Mogą one doprowadzić do wielu zaburzeń pracy organizmu. Jako przykład bardzo istotny dla sportowców ( i nie tylko) można podać zaburzenie metabolizmu wątrobowego. W przypadku białek niedobór produkcji albuminy przez wątrobę pogarsza lub uniemożliwia transport [...]
[...] w ten sposób reagując niespecyficznie ze strukturami biologicznymi uszkadzając je lub modyfikując ich właściwości. Powyższe zjawisko wywołuje niepożądane i groźne dla zdrowia i życia skutki. Dzieje się tak gdyż RFT1 niszcząc struktury organizmu oraz materiał genetyczny zmieniają budowę przestrzenna białek, jak i kodu genetycznego DNA - [...]
[...] a V w n.e. Robiono go głównie z żyta i pszenicy, czasem z jęczmienia. Na początku był pieczony przez rodziny na własny użytek, nieco później pojawiły się piece wolno stojące dla mieszkańców grodów i podgrodzi. Pierwszy cech piekarzy założył Bolesław Wstydliwy w 1260 roku. Pszenny, żytni i mieszany Chleb wypieka się z mąki pszennej, żytniej lub - [...]
[...] Schwarzenegger radzi": Jak zwykle-po lekturze, zapraszam do dyskusji na poruszony temat!!! ODDYCHANIE ********** Prawidłowe oddychanie podczas treningu ma duże znaczenie dla zdrowia. Dlatego tez należy się uczyć właściwego oddychania od momentu rozpoczęcia pierwszych treningów. Niewałściwe oddychanie może spowodować zakłócenia w prawidłowym [...]
[...] ich używają, a wszystkie te działania mają sprawić, by ruch związany z naturalnym uprawianiem sportu uczynić bardziej atrakcyjnym. Każdy z nas ma prawo do wolnego wyboru i dlatego mamy też prawo do własnej oceny faktów, na podstawie których dokonujemy naszych wyborów. Jednak żeby prawidłowo ocenić daną kwestię, trzeba mieć pełną wiedzę na dany [...]